HOTELBADKAMER – In eigen huis

De allure van een hotelkamer, maar dan in een particuliere woning. Vier dakramen zorgen voor veel licht in een stoere glamourbadkamer voor twee in Haarlem.

TEKST EDDY BUITING | FOTO’S JOlANDA KRUSE

De badkamer in deze vrijstaande woning in Haarlem was smaakvol, maar gedateerd. De bewoners wensten een eigentijdse make-over, en door viel uiteindelijk het volledige interieur van de woning aan ten prooi. De interieur uitdaging: van klassiek-camel met een marmeren badkamer, naar strak, stoer en glamourous. Ofwel: de allure van een luxe hotelkamer in het eigen huis. Bedenker van deze nieuwe look is Ovum Design, het bedrijf van Merel van Kampen en Charlotte Kruthoffer, die elkaar als zelfstandige ontwerpers vonden en sinds 2009 samenwerkend broeden op interieurconcepten onder de naam Ovum, dat in het Latijn ‘ei’ ofwel ‘nieuw idee’ betekent.

“Onze stijl? Tijdloze verrassingen, met heldere lijnen en luxe en eenvoud tegelijk”, vertelt Merel van Kampen. “Vooral luisteren, maatwerk bieden en begeleiding uit handen nemen. Met name dat laatste. Dan maakt het ons niet uit of het zoals hier een particulier is, of een zakelijke opdrachtgever. Uiteindelijk draait het om wen­sen vertalen naar praktische en verrassende interieurs en inrichtingen binnen het gestelde budget.”

Indelen -Aanvankelijk was deze badkamer toegankelijk vanaf de overloop, waar de deur zat op de plek waar nu de radiator hangt. Omdat de ouderbadkamer een echte master-bathroom werd – de woning bevat een tweede badkamer -is besloten de deur te verplaatsen richting slaapkamer, waardoor deze nu via een nieuw gecreëerde inloopkast onder de schuine kap is te bereiken. Het lijnenspel in de badkamer verplaatst zich hierdoor volledig in de lengte van de ruimte, extra geduid door de spats en de vloertegels. Andere dominante lijnbepalers zijn de ramen. Dat was er in de oude situatie maar een, bij binnenkomst links. Om een stortvloed aan licht in de ruimte te brengen, zijn er drie extra kiepramen in de schuine kap aangebracht, waarbij wel rekening gehouden moest worden met de stalen liggers in het dak.

Naast de hotelsfeer, was het voor de opdrachtgevers belangrijk alle sanitaire voorzieningen in een grote transparante ruimte te hebben, waarbij het baden en douchen ook daadwerkelijk met zijn tweeën kon geschieden. Omdat ook de lichaamslengte een issue was, was de indeling dan ook snel onomstreden.

Het toilet en het bidet onder de schuine kop, met daarnaast de royale regendouche. Dit alles gescheiden door maatwerkglaspanelen. Geen muurtjes, geen mat glas. Bewust niet. Het glos, geleverd en geplaatst door Marcom Glos uit Leeuwarden, is nagenoeg profielloos, zodat de aanwezigheid ervan nauwelijks opvalt. Het bad uit de Alessi One Serie van Laufen kreeg een prominente positie onder de schuine kop, zodat ook het badmeubel over de lengte van de wand alle ruimte krijgt.

1

2

3

4

Glamour uitstraling – Het vrijstaande bad mag zo’n typische opdrachtgeverwens -is de eyecatcher. Om het museale karakter te benadrukken, is de vrijstaande kroon van Dornbrocht aan de zichtzijde ge­posteerd, terwijl de bediening aan de overzijde zit. Bijzonder vakwerkdetail is de badombouw. Omdat Beukers & Hoogendoorn, ook verantwoordelijk voor het meubel, ruime ervaring heeft in de scheepsbouw, was het rondlopende visgraatmotief op de kopse kanten van het bad een kolfje naar hun hand. Hierbij is hetzelfde gespoten eiken gebruikt als in het meubel en in de staande kast. Merel van Kampen: “Door ook de deuren heel donker uit te voeren, trachten we de ruimte een glamour uitstraling te geven, maar tegelijkertijd mag een stoer image niet ontbreken. Doordot de ruimte zó licht is, komt dat hier erg goed uit de verf. Juist de badkamer is qua daglicht in de meeste gevallen niet rijke­lijk bedeeld.”

“Ook bij de tegels hebben we bewust op ‘stoer en spannend’ gestuurd”, vertelt Van Kampen. Het effect wordt onder meer bereikt door bij vloer en wand twee kleuren te kiezen die dicht bij elkaar liggen maar toch verschillen. Ook zijn in de wandtegels 30, 15 en 7,5 cm-stroken door elkaar gebruikt, echter wel met dezelfde kleur voeg.

5

6

7

foto’s:
1. Een glorieuze entree. Om onder de schuine kap zo veel mogelijk licht te creëren, zijn drie kantelramen toegevoegd aan de ruimte.
2. Merel van Kampen (links) en Charlotte Kruthoffer. ‘Onze stijl? Tijdloze verrassingen, met heldere lijnen en luxe en eenvoud tegelijk.
3. links toiletten, rechts douche. Alles voor twee personen, en transparant zonder muurtjes. een nadrukkelijke eis.
4. Kranen Dornbracht Mem (tevens douche). Plaatstalen van Alape in eiken maatwerk­meubel.
5. Op de plek van de radiator zat de oorspronkelijke entree, die nu een meter naar rechts is ge­plaatst. Vanuit de slaapkamer komt men via een inloopkast in de badkamer.
6. Het Alessi One bad is met het vakmanschap van een scheepsbouwer omhuld in een eiken visgraatmotief. Het vrijstaande armatuur stoat bewust aan de zichtzijde.
7. Voor de spanning wijken kleuren en formaten van wand en vloertegels of. Detail: de glasprofielen van het maatwerk-glas zijn weggewerkt in de vloer en in de wand.

Badkamer in Haarlem

Ontwerp: Ovum Design, Heemstede
Aannemer: Huib Willemse, Haarlem
Installatiewerk: Frank Lasschuit, Heemstede
Meubels, ombouw bod: Beukers & Hoogendoorn, Heerhugowaard
Elektra: Frame Electrotechniek, Heemstede
Glos: Marcom Glas
Bad: Laufen Alessi One
Wastafels: Alape

Kranen: Dornbrocht Mem
Douche: Dornbrocht Just Rain Plafondbevestiging
Afvoergoot: Geberit
Toilet en bidet: Duravit Starck
Tegels: Mosa via Kol Tegels
VerlichtingL Modular
Radiator: Vosco
Schakelmateriaal: B Ticino



Facebook Logo
Instagram Logo
Linkedin Logo